TekenCirkel, workshop op locatie

Expressie beste medicijn tegen depressie

TekenCirkel Expressie Soft Pastel Kaart Kleuren

Depressie vormt zich wanneer je je emoties niet uit, je hart gesloten is en je je ‘groot’ houdt naar de buitenwereld. Waarom zou je dit doen wanneer je dit weet? Omdat we zo worden/werden opgevoed en niet beter wisten dan ons ‘aangepaste’ masker op te zetten wanneer we naar buiten gaan. Het is ongemakkelijk voor je omgeving wanneer je zegt dat het niet goed gaat, of nog erger, wanneer je gaat huilen! Negatieve, sombere of pijnlijke emoties slikken we (te) vaak in. Soms kan dit je in het moment ook dienen om te overleven en bijv. niet in te storten wanneer je bij de kassa staat om je boodschappen af te rekenen of aan het autorijden bent en je een druk kruispunt nadert. Wat mensen vaak niet beseffen is dat die emotie wel ingeslikt blijft en zich nestelt in je lijf, je systeem en je geest. Wanneer je je hier niet bewust van bent hoopt het zich op en ga je je steeds vaker (psychisch) moe voelen, wordt je vaker ziek en voel je je steeds meer verloren en onbegrepen in je fysieke en psychische klachten.

Jarenlang was dit ook mijn leven, steeds zocht ik de oplossing buiten mijzelf bij de huisarts, psycholoog, haptotherapeut, fysiotherapeut, natuurgeneeskundige, etc. een echt duurzaam antwoord op mijn vraag “Waarom ben ik altijd zo moe?” kwam nooit. Pas in de coronaperiode begon ik langzaam door te krijgen dat ik niet het slachtoffer was van mijn lijf, mijn klachten en mijn omgeving, maar dat ik hier ook zelf de regie in kon gaan pakken. Ik begon te werken aan mijn eigen gezondheid door eerst mijn voedingspatroon te veranderen (minimale suiker inname doet echt wonderen bij mij!) en vooral te gaan doen waar mijn hart werkelijk warm van werd…duurzaam creëren en verbinden! Ik voelde me vooral mentaal zoveel beter toen ik tijdens de Seizoensacademie van Mira Ticheler en Lenny Schroder met beeldende kunst aan de gang ging. Ik ontdekte de helende kracht van expressie en voelde meteen een drive om dit uit te gaan dragen naar iedereen die het maar horen wil.

Het is geen toeval dat mensen in een GGZ kliniek vaak ook creatieve therapie krijgen aangeboden. Het doet wonderen voor je mentale, dus ook je fysieke gezondheid. Kunst maken is een gesprek met jezelf hebben. Of je nu schildert, danst, zingt, schrijft, etc. het draait allemaal om de expressie vanuit je ziel. Ik zie kunst maken zelf ook als een soort portaal naar mijn onderbewuste waarbij de grootste uitdaging is en blijft om alle (zelf)oordelen en kritieken los te laten en te durven doen. Laat jezelf verrassen en verwonder je over wat je maakt. Vergelijk het (nooit) niet met het werk van een ander en leer je hart te openen en met liefde te kijken naar je eigen werk en dus jezelf. Daarin vind je de magie van het leven.

Mijn wens met mijn werk als kunstenaar is om mensen al voordat ze afdalen in een depressie te ontmoeten en te inspireren. De kracht van creatie is zo groot en belangrijk om te mogen ervaren. Zeker creatief bezig zijn in klein groepsverband kan erg helend zijn. Wil je dit zelf eens ervaren? Neem dan eens contact met me op of doe mee aan een van mijn workshops!

2 reacties op “Expressie beste medicijn tegen depressie

 1. levenvanuitkracht schreef:

  Wat heb je dit prachtig beschreven Irma! Tijdens het lezen voelde ik een glimlach op mijn gezicht ontstaan door de sprankelende energie van je bericht. Je enthousiasme straalt in je blog door.
  Liefs,
  Savannah

  1. Irma van Zijl schreef:

   dankjewel lieve Savannah 🙂

Geef een reactie