Creatief bewustzijn

Kunst als yoga voor je hersenen

In contact zijn met wie je in essentie bent, voelen hoe je je echt voelt, door je handen een expressief werk te laten creëren. Iedereen kan met de juiste aanmoediging en een gezonde dosis overgave tijdens en na het artistieke proces een vorm van zelfregie, reflectie en meer rust gaan ervaren.

“Kunst is het creatief en origineel tot uiting of voorstelling brengen van gedachten of gevoelens op vaak ontroerende of schokkende wijze.“ Deze definitie vond ik op kunstbus.nl en tot mijn verbazing vond ik nog vele andere uiteenlopende definities van wat Kunst inhoudt volgens de diverse schrijvers. Deze omschrijving vond ik wel passen bij hoe ik ‘Kunst’ ervaar.

De laatste jaren ben ik me meer en meer gaan verdiepen in de magie van Kunst. Hoe komt het dat ik me zo gelukkig voel wanneer ik iets creeër? Waarom lijkt het concept tijd helemaal weg te vallen wanneer ik met een creatie bezig ben? Waarom komt er steeds iets uit mijn handen wat ik niet vooraf bedacht heb met mijn hoofd? Wat wil het werk mij vertellen?

Kunst maken en ervaren blijkt een meditatieve staat in de hersenen te veroorzaken (Dit is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond, maar daar ga ik in een later blog dieper op in). Ik hoor je denken; “fijn voor jou Irma, maar ik raak alleen maar gefrustreerd omdat mijn kunstwerk niet wordt zoals ik het wil!” Dat is ook vaak het grootste misverstand van mensen die voor het eerst proberen om kunstzinnig zich te uiten; het moet op een Rembrandt of een van Gogh gaan lijken anders mag het geen Kunst heten.

Mijn missie is dan om ze uit dit gedachten ’hokje’ vandaan te lokken en aan te geven dat het helemaal niets hoeft te worden. Dan komt er eerst een soort blokkade of een ‘error’, huh zo zijn we niet opgevoed in deze maatschappij. Het moet altijd het hoogst haalbare en best ergens op lijkende kunstwerk zijn, anders is het bij voorbaat niet goed genoeg. Wanneer je leert dat jouw artistieke expressie net zo persoonlijk is als jouw DNA, waarom zou het dan ooit op het werk van een ander moeten/kunnen lijken? Zodra je de vrijheid leert voelen van jouw unieke expressie ga je merken dat je hersenen tijdens jouw creatieproces in een flow raken en je tijd vergeet… Wat een weldaad voor geest en dus ook lichaam! Kunst als yoga voor je hersenen. 

Geef een reactie